NEZAKONITE DOZVOLE DOLAZE NA NAPLATU Investitor iz Sarajeva tuži Grad Mostar i potražuje 5 milijuna maraka

Almir Mujkanović, javni pravobranitelj Grada Mostara na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća podnio je izvješće za proteklu godinu. Iako je široka lepeza aktivnosti u javnom pravobraniteljstvu, najzanimljiviji aspekti djelovanja zasigurno su tužbe i protutužbe u koje je uključen Grad Mostar, odnosno i sami stanovnici tog grada koji će možda financijski ispaštati zbog grešaka odgovornih i nadležnih u službama.

Jedna od njih se tiče i velebno izgrađenog ‘staračkog doma’ u Vrapčićima koji nikada nije otvorio svoja vrata korisnicima jer su mu poništene sve dozvole koje su izdali prethodni urbanisti Grada Mostara.

Kako se navodi u pravobraniteljevom izvješću investitor ‘Green project’ iz Sarajeva tuži Grad Mostar radi naknade štete u iznosu 4.917.510 maraka. Razlog tužbe je navodna šteta koja je nastala tužitelju usljed aktivnosti Grada Mostara (Odjel za urbanizam), a zbog izdavanja odobrenja za građenje koje je naknadno poništeno, pri čemu je tužitelj u razdoblju između izdavanja i poništenja odobrenja izvršio građevinske radove na poslovnom objektu. Nakon što je građevinska dozvola poništena, tužitelj zahtijeva naknadu štete zbog uloženih sredstava jer je navodno, u svemu postupao u skladu s aktima Grada Mostara.

HOĆE LI SE RUŠITI MILIJUNSKI OBJEKT U VRAPČIĆIMA? Poništene dozvole staračkom domu o kojem smo pisali

Popravljanje štete bivših urbanista u Gradu Mostaru građane Mostara će stajati milijune maraka. Odjel za urbanizam i građenje za vrijeme bivšeg gradonačelnika izdavao je dozvole…

Salem Marić u ulozi pravobranitelja

Tijekom rasprave u jednom dijelu glavnu riječ je preuzeo predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić (SDA) koji je u svom ekspozeu pokazao zavidnu razinu znanja kada je riječ o povijesti objekta u Vrapčićima.

“U postupku izdavanja građevinske dozvole je osoba koja je preminula, osoba koja je potpisnik također je preminula. Ima još jedna osoba između koja je u mirovini. Grad će biti tužen i već sam govorio ranije da se mora pokrenuti kaznenu odgovornost ne samo u ovom slučaju, nego svim gdje su izdavane dozvole, a kasnije ih isti organ poništavao”, rekao je sa svog mjesta Marić koji je vjerojatno mislio na pokojnog gradonačelnika Bešlića i Lekića iz Odjela za urbanizam koji su preminuli, a treća osoba iz mirovine bi mogao biti Zdravko Čuljak jer je pravobranitelj Mujkanović kasnije naveo da ta ‘treća osoba’ iz Marićevog govora već ima kazneni postupak pred sobom.

Sadržaj se učitava…

Mostarci svako malo svjedoče kosturima iz ormara koji su ostali iza prethodnog gradonačelnika Ljube Bešlića i njegovih najbližih suradnika, a izvjesno da bi ovo moglo biti najskuplje popravljanje štete koju su Mostaru napravili. Višemilijunske cifre dolaze na naplatu zbog dozvola koje su čelni ljudi Odjela za urbanizam i građenje za bivšeg gradonačelnika izdavali na brojnim lokacijama u Mostaru gdje gradnja ni teoretski nije moguća.

Jedan od ‘kostura’ je i starački dom u naselju Vrapčići gdje je izronio gigantski objekt protiv kojeg se pobunio povratnik Zdravko Mikulić čija se skromna kuća našla u hladovini novoizgrađenog objekta. Mikulić, unatoč poodmakloj dobi, godinama vodi pravnu borbu protiv objekta koji nije tu mogao ni biti izgrađen te je tako napisao stotine žalbi i zahtjeva koji su nakon tri godine rezultirali rješenjem o poništavanju nedozvoljenih dozvola ‘Domu penzionera Green’. Zdravko Mikulić tada je za hercegovina.info tvrdio kako je naredni korak zahtjev za rušenjem objekta.

Investitor Fadil Budnjo je prije dvije godine za naš portal kazao kako on ima sve potrebne dozvole od Grada Mostara kada je u pitanju izgradnja objekta i da svu dokumentaciju imaju u mostarskom Odjelu za urbanizam i gradnju Grada Mostara, a dvije godine nakon toga je izgleda odlučio masno naplatiti stopiranje objekta čiji su mu izgradnju omogućili bivši čelnik grada i visokopozicionirani urbanisti.

Vrapčići Zdravko Mikulić

FOTO/VIDEO  POVRATNIČKO URBICIDNA PRIČA Mostarcu život postaje big brother, 45 prozora gleda u njegovu skromnu kuću, a sunce mu više ne izlazi kao prije

Mostarcu Zdravku Mikuliću, povratniku na djedovinu u mostarske Vrapčiće malo je nedostajalo za mirnu starost. Vratio se ondje gdje se rodio, obnovio srušenu kućicu, posjekao šikaru,…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Izvor: Hercegovina Info

Recent News