RAD ŽUPANIJSKOG SUDA HNŽ Kolektivna norma 106,39 posto, povećan broj predmeta organiziranog kriminala i korupcije

Izvještaj o radu Županijskog suda u Mostaru za 2023. godinu bio je treća točka na dnevnom redu današnje Skupština HNŽ.

Pred zastupnike je izišao predsjednik ovoga suda i podnio izvještaj.

‘Prekucali normu’

Krtalić je kazao kako je u tijeku 2023. godine puni sastav Suda brojao 21 suca, te 39 zaposlenih, od čega 35 namještenika i 4 državna službenika. Tijekom 2023. nijedan djelatnik nije otišao u mirovinu, a primljena su tri namještenika daktilografa na upražnjena mjesta.

Naveo je kako je kolektivna norma 106.39 posto što je po njegovom mišljenju jedna veoma dobar rezultat.

“Odjeli na ovome sudu su podijeljeni na kazneni, upravni i građansko-gospodarski. Kazneni odjel ima dva suca, građanski 13 sudaca, a ja sam kao 14. sudac, dok upravni odjel ima pet sudaca”, naveo je Krtalić.

U 2023. godini 373 predmeta

“U 2023. Županijski sud imao je ukupno 373 predmeta, od kojih je novih bilo 316, prenesenih iz prethodnih godina 57, a na kraju godine ostala su 73 neriješena predmeta.

Imamo dvoje sudaca koji rade KPP predmete i dvoje sudaca koji rade KPS predmete.

KPP su predmeti kojii se rade u ternutku kada Tužiteljstvo podnese prijedlog za opdređivanje pritvora, kada policijski organi uhvate počinitelje kaznenog djela i onda se nama podnosi prijedlog za određivanje pritvora. KPS su predmeti kada se potvrđuje optužnica od strane Žuapnijskog tužiteljstva i time ustvari počinje ta optužnica dobivati na pravnoj snazi i započinje trajanje postupka”.

Što se tiče KPP predmeta, naveo je brojke.

“U prošloj godini ukupno je bilo 29 predmeta, od čega pet ratnih zločina, tri organiziranog kriminala, četiri zloupotrebe položaja, dva ubojstva, dvije pronevjere u službi, jedno krivotvorenje službene isprave, šest razbojništava, jedna porezna utaja i pet predmeta neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Prošle godine bilo je 26 KPS predmeta, a godinu nakon toga samo 13. Bilo je šest ratnih zločina, dva razbojništva, 12 zloupotreba položaja, jedno teško djelo protiv sigurnosti javnog prometa, dvije porezne utaje, jedan organizirani kriminal i dva ubojstva”, kazao je Krtalić.

Naglasak na organiziranom kriminalu i korupciji

“Moram također istaknuti da je naglasak sa strane međunarodnih organizacija i svih faktora koji odlučuju o prijemu BiH u EU, da se naglasak u zakonodavstvu sudstva i tužiteljstva stavi na organizirani kriminal, posebno korupciju. Tako da je analizom protoka predmeta u 2023. općenito povećan broj KPS predmeta i to 12 zloupotreba položaja, 1 predmet porezne utaje i 1 organiziranog kriminala. Riješeno je 7 predmeta, a jedan je riješen spajanjem postupaka.

U prvostupanjskom postupku bila su dva predmeta organiziranog kriminala, jedan je pritvorski, a jedan je ukinut odlukom Vrhovnog suda Federacije i vraćen na ponovni postupak. Ostali predmeti korupcije su dvije pronevjere u službi, jedan završen, jedno krivotvorenje službene isprave, četiri zloupotrebe položaja i jedan predmet porezne utaje.

Izvještaj primljen k znanju

Što se materijalne situacije tiče, ističe kako su uvjeti bili odlični za rad.

“Odlični uvjeti u 2023. bez dugovanja, efikasne mjere štednje i racionalno poslovanje. Dobra suradnja s resornim ministarstvom i vladom HNŽ. Odvjetnici po službenoj dužnosti su problem koji se apostrofira zadnjih desetak godina, i ti troškovi se smanjuju, 2022. su iznosili 253.000 KM, a 2023. 199.100 KM. U protekloj godini, sudski menadžment nabavio je šest računala, dva printera, 18 stolica, riješena ventilacija u arhivskom depou. Za sud je najznačajnija realizacija projekta energetske učinkovitosti, termoizolacija zgrade”, pohvalio se Krtalić.

Zastupnica Danijela Mišura pitala je “Zašto na kaznenom referatu nemamo dovoljan broj sudaca?”

Krtalić je odgovorio: “Zato što nije potrebno, nemamo toliko tih djela da bi bilo potrebe za većim brojem sudaca, ako se, ne daj Bože, poveća broj tih djela, mi vršimo raspodjelu sudaca”.

Dodao je kako je njegov rad otvoren i transparentan.

“Ja primam stranke svakog četvrtka od 12 do 15 tako da se svi mogu obratiti tajnici suda, ja sam tu otvoren i transparentan”.

Po proceduri, Skupština je ovaj izvještaj primila na znanje.

KRTALIĆ I HERCEG Ova dvojica imaju trojicu sinova u Elektroprivredi

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, u pratnji županijskoga ministra pravosuđa Suada Balića i predsjednika Županijskoga suda Mostar Zorana Krtalića, obišao je…

Izvor: Hercegovina Info

Recent News