OGLASIO SE GILJA “Ostvarili smo 50 milijuna dobiti u prvom kvartalu 2023. godine”

Nakon što je jučer cjelokupna uprava Elektroprivrede HZ HB odstupila, te potpisala i Nadzornom odboru uputila ostavke oglasio se direktor Marinko Gilja. 

Osvrnuo se na natpise medija, koji u kontekstu smjene navode negativan poslovni rezultat iz prošle godine, te tvrdi da je uprava na odlasku radila dobro, te da je u prvom kvartalu ove godine ostvarena dobit od 50 milijuna maraka. 

 „U svjetlu nedavnih napisa u medijima, a posebice uzimajući u obzir odjek kojeg je negativni poslovni rezultat ostvaren u 2022. godini izazvao u određenom dijelu javnosti, smatramo bitnim upravo u ovom trenutku pojasniti i iznijeti određene činjenice“, navodi Gilja.

Ističe da je negativan poslovni rezultat u 2022. godini posljedica izrazito nepovoljne situacije na tržištu električne energije, gdje su cijene električne energije bile i do 10 puta više od cijena ostvarenih prethodnih godina. 

„S druge strane Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom do maksimalno 20% u odnosu na prethodnu godinu, naša prodajna cijena električne energije je zapravo  u potpunosti ograničena, i to znatno ispod tržišnih cijena. S obzirom da je naš cjelokupni proizvodni portfelj obnovljiv, a u 2022. godini bilježimo izrazito lošu hidrologiju, razvidno je kako smo za potrebe osiguranja kontinuirane opskrbe naših krajnjih kupaca, nedostajuće količine električne energije, uglavnom u ljetnim mjesecima, nabavljali i po 10 puta višim cijenama u odnosu na prodajne cijene. Jednostavno je zaključiti kako je, upravo iz gore navedenih razloga, gubitak bio neizbježan“, istaknuo je.

Dodaje da su unatoč svemu navedenom, „u ovim turbulentnim vremenima uspješno osigurali kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije našim krajnjim kupcima. S obzirom da smo žrtvovanjem vlastite dobiti zapravo amortizirali učinke rasta cijena energenata industriji, kućanstvima i gospodarstvu u cjelini na području našeg djelovanja, naša misija kao javnog poduzeća je ispunjena“.

„Zahvaljujući prije svega dobroj hidrologiji, ali i optimizaciji troškova i dobrom planiranju, u ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo istaknuti činjenicu da je proizvodnja električne energije u našim pogonima u prvom kvartalu 2023. premašila planiranu za gotovo 25%, te kako je u ovom razdoblju ostvarena dobit od preko 50 milijuna KM. Za očekivati je kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i dalje“, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Marinko Gilja. 

Zanimljivo o samoj ostavci nije rekao ništa. Radi se o političkoj odluci Dragana Čovića, koju su i uprava i direktor očito prihvatili.

undefined

EKSKLUZIVNO  GILJA ODLAZI Uprava i direktor EP HZ HB potpisali ostavke

Cjelokupna Uprava Elektroprivrede HZ-HB, na čelu s aktualnim direktorom Marinkom Giljom potpisala je danas kolektivnu ostavku. Ostavka je upućena Nadzornom odboru Elektroprivrede na daljnju proceduru…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Izvor: Hercegovina Info

Next Post
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Recent News