MJEŠTANI PROTIV SOLARNIH ELEKTRANA Vinogradi Nike Marušića proizvodit će struju

260
SHARES
2k
VIEWS

Mještani sa šireg područja Mostara, preciznije iz mjesta Gubavice, Pijesaka i Hodbine traže zaustavljanje svih aktivnosti na dodjeli koncesija za solarne elektrane investitoru Rover d.o.o. Mostar na lokalitetu naselja Gubavica.

Prema njihovim saznanjima izvjesni investitor Rover d.o.o Mostar  se obratio sa samoinicijativnom ponudom za dodjelu koncesije Ministarstvu gospodarstva HNŽ za izgradnju solarnih elektrana na području naselja Gubavica točnije na k.č 1438/18, 1434/19, 1434/20, 1434/21, 1434/22, 1434/23 KO Gubavica. Kako navode, prema Zakonu o koncesijama HNŽ Ministarstvo gospodarstva HNŽ kao nadležno za koncesije iz oblasti obnovljivih izvora će u nekoj fazi zatražiti i suglasnost Gradskog Vijeća Grada Mostara odnosno mišljenje i nadležne Komisije za Koncesije Grada Mostara.

Mostarska tvrta Rover sa sjedištem u ulici Blajburških žrtava u vlasništvu je Gorana Bukovca i Kolje Tomića.

Mještani strahuju da će im se dogoditi što i s ‘investicijama’ tvrtki Eco Lux i Europa Solar na čije su izdane urbanističke suglasnosti mještani već uložili žalbe. Samoinicijativna ponuda investitora za dodjelu koncesije se odnosu na obuhvat od oko 360 duluma državnog zemljišta koji se nalazi u sredini tri zaseoka te je predviđeno da se solari postave neposredno u blizini njihovih kuća, odnosno svega 18 metara udaljenosti. Katastrofa je tim veća jer zadnjih 60 godina mještani ovaj dio koriste za ispašu svoje stoke kao i određenu poljoprivrednu proizvodnju.


Također, ističu da ih posebno frustriraju činjenice da su urbanističke suglasnosti za solarne elektrane tvrtki Rover izdate za ovaj obuhvat bez da je Urbanizam Grada Mostara kao stranke u postupku uključio bilo koga od vlasnika/suvlasnika susjednih parcela.

Na kraju dopisa kojeg potpisuju Armin Đulić i Hasan Tojaga odgovorno tvrde da će ukoliko bude potrebno koristiti sve nepopularne mjere poput građanskog neposluha, blokada cesti i javnih institucija kako bi zaustavili sve daljnje aktivnosti na izdavanju koncesija na ovom obuhvatu državnog zemljišta i da će životima braniti svoj životni i egzistencijalni prostor. 

Zašto mještani upozoravaju na scenarij kao s tvrtkom Europa Solar? S razlogom.

Još uvijek fantomska ‘Europa Solar’ u većinskom je vlasništvu Nike Marušića, direktora Fonda za zaštitu okoliža HNŽ. Upravo je na ovom području (Pijesci, Gubavica, Kruševo – Čule) 2006. godine direktor, poduzetnik i poljoprivrednik Marušić dobio ogromnu državnu zemlju za siću koja je proglašena od interesa Hercegovačko-neretvanske županije. Zemlju je dobio za sadnju vinove loze koja nikad nije posađena, a registracijom ‘Europa Solarom’ izgleda da je sve spremno da se i Marušić uhvati u kolo solaromanije. 

Najveći udio u tvrtki koja bi mogla zagospodariti dulumima poviše Mostara su upravo Marušić s ulogom od 10.320 maraka, ali i njemački E&A Beiteiligungs iz Husuma koji ima isti udio u vlasništvu. Tu se još nalaze Mile Juričić, Ivan Kvesić, Josip Markić, Željko Pušić i Nikolina Čuljak.


Marušić je zemljište kupio po mizernih 4 feninga, dok je mještanima koji bi tražili zemljište na ovim lokalitetima objašnjavano da je to protuzakonito, a realna cijena zemljišta po kvadratu u to vrijeme je iznosila 12 maraka.

undefined

RETROSPEKTIVA PLJAČKE STOLJEĆA Marušić je 1,4 miljuna kvadrata zemlje kupio za 4 feninga, i tada ga je pratila Vlada HNŽ

Ljubav izvjesnog mostarskog poduzetnika Nike Marušića i HDZ-a traje još od 2006., kada je premijer županijske Vlade bio Miroslav Ćorić, a kada je Marušić kupio 1,4 milijuna…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Izvor: Hercegovina Info

Related articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments